12-11-29-grootGedreven, driftig, vals, geestig, verzorgd, flirterig, gedegen, gepassioneerd.” (Leonoor Meijer over Hedy d’Ancona)

Haar voorouders vluchtten naar Nederland vanuit Ancona, Italië. Vandaar de naam. Ze zat bij het Amsterdams Studentencabaret. Studeerde cum laude af in de sociologie en de sociale geografie. Bracht in 1967 met Joke Smit het hele land in rep en roer met het roemruchte pamflet Het onbehagen van de vrouw. Richtte het feministisch maandblad Opzij op. Was staatssecretaris in het tweede kabinet-Van Agt, minister in het derde kabinet-Lubbers.

Op donderdag 29 november 2012 was ze bij ons te gast: oud-minister Hedy d’Ancona, met haar biografe Leonoor Meijer. Twee bijzondere vrouwen, die intensief samenwerkten aan de biografie Hedy – feministe, politica, actievoerster. Ze werden aan de tand gevoeld door spindoctarandus Ewoud Nysingh. Sfeer, beslotenheid en bijzondere locatie van de KNSM Sociëteit stonden als altijd garant voor een vruchtbare uitwisseling en botsing van ideeën.

Vooraf: Haring ‘tonnetje’ met een frisse vulling van aardappel, biet en Granny Smith.
Hoofd: Kalfssucade in eigen jus met puree van aardappel en pittige andijviegratin.
Na: Wentelteefje met vanille-ijs.

Terug naar overzicht Eerdere Avonden