Donderdag 16 september 2021: De Russische ziel blootleggen.

Goede leden, aspirantleden en introducées,

Veelzijdig slavist en wodka-liefhebber Edwin Trommelen reisde als documentairemaker, reisleider, schrijver en vertaler vele keren door Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. Daarover schreef hij boeken als Davaj! De Russen en zijn wodka en Het rijk van de BAM, Mijn reis met die andere Trans-Siberië Expres en maakte hij de documentaire Stemmen uit de toendra. De laatste der Joekagieren.

Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Rusland in 101 wodka-etiketten. Een bonte biografie van een land & zijn bewoners. Eind jaren negenwodkatig kwam er elke dag wel ergens in Rusland een nieuwe wodka op de markt. En elke nieuwe wodka was voorzien van een kleurrijk en illustratief etiket. In zijn boek verbindt Edwin zijn uitgebreide verzameling etiketten – waarschijnlijk de grootste collectie ter wereld – aan zijn grote kennis van het land.

Wij zijn trots dat hij voor de KNSM Sociëteit aan de hand van telkens één etiket komt vertellen over poëzie, dagelijks leven, geschiedenis, maatschappij, taal, kinderjaren, kunst, (onbekende) uitvindingen en de vele verschillende volkeren. Maar ook over minder voor de hand liggende zaken, zoals hoe Rusland ruikt, welk eten de Rus in het buitenland mist, wie zijn helden zijn en hoe hij vloekt.

En uiteraard gaan we door het proeven van wodka proberen het gevoel dat het wodka-etiket wil oproepen, kunnen duiden.