De Geschiedenis
De geschiedenis van de KNSM begon zo’n anderhalve eeuw geleden, toen midden in het IJ een golfbreker werd aangelegd voor de Oostelijke Handelskade. Later werd de golfbreker opgehoogd. Op het haventerrein dat zo ontstond vestigde zich in 1903 de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij, de KNSM, waaraan de sociëteit haar naam ontleent.
In 1956 vierde de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij – in heel Zuid-Amerika destijds bekend onder de fiere naam Compañia Real Holandesa de Vapores – haar 100-jarig bestaan. Daarna zette de neergang in. Nederlands-Indië werd gedekoloniseerd en de wereldhandel schakelde over van stukgoed op containertransport. De activiteiten werden geleidelijk verplaatst naar het Westelijk Havengebied.
In 1977 vertrok de KNSM van het eiland en in de jaren tachtig namen krakers, kunstenaars en stadsnomaden bezit van het gebied. Op een dag stonden ze met hun koevoet voor de dichtgemetselde ingang van Loods 6. Ze braken de deuren open, liepen de trappen op, en kwamen in een van de mooiste zalen van Amsterdam: de godverlaten aankomst- en vertrekhal voor 1e klas passagiers van de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij, oftewel de Kompaszaal, thuishaven van de sociëteit.
Grand café/restaurant De Kompaszaal is nu onderdeel van Loods 6. Het terras van de Kompaszaal aan de IJ-zijde behoort, aldus het Parool, tot de mooiste terrassen van de hoofdstad. De Kompaszaal wordt eveneens verhuurd voor vergaderingen, feesten, culturele manifestaties, congressen en recepties, inclusief catering op maat. Geregeld zijn er optredens van bigbands, tangosalons en lindyhop-avonden. De lindyhop is een lichtvoetige dans uit de jaren ’20 en ’30, zo genoemd naar de succesvolle non-stop solovlucht van Charles Lindbergh over de Atlantische Oceaan, in 1927. De kranten kopten frivool: “Lucky Lindy hops the Atlantic!”