Affiche-Sigrid-van-Essel-285

“Over het IJ spiegelde groen-koperig licht. Plots schoot een golvend goud vuur uit, moment van zonne-opkomst, de kim één stralengloeisel boven het water” – Israël Querido.

Donderdag 27 februari 2014 op de KNSM Sociëteit: De Veranderende IJ-Oevers. Schilderijen, tekeningen en verhalen door kunstenares Sigrid van Essel.

Het IJ is terug (van weggeweest). Met de opkomst van Amsterdam-Noord en de bebouwing van de Zuidelijke IJ-oevers wordt Amsterdam weer wat het in feite altijd geweest is: een stad aan het water.

Al sinds de Gouden Eeuw bestaat er een rijke traditie van panoramische stadsportretten: gezichten op Amsterdam, geschilderd of getekend vanaf het IJ. Een woud van scheepsmasten in de haven en daarachter de torens van de stad. Met Venetië en Rome behoorde Amsterdam tot de meest uitgebeelde steden van Europa.

Sigrid van Essel blaast weer leven in deze traditie. Ze was erbij, de afgelopen vijftien jaar, en legde de hergeboorte van het IJ en de IJ-oevers vast in moderne panorama’s.

Op donderdag 27 februari vertelde zij tijdens een diner lisant over haar panorama’s en over het IJ. Ook kregen we antwoord op de vraag hoe het IJ eruit ziet als al het water eruit is weggestroomd.

En speciaal voor ons: een sneak preview van haar (inmiddels verschenen) boek Amsterdam Verbouwd Verbeeld – een kroniek in beelden van de veranderende IJ-oevers, een ode aan de schitterende, blikkerende plas water die Amsterdam steeds meer zijn identiteit en aanzien verleent.

.sigridvanessel.nl

 

Panorama-Jan-Schaefferbrug

Tweeëneenhalve meter lang: Panorama Jan Schaeferbrug, Sigrid van Essel, 2006, 40 x 240 cm, olieverf op doek.

Het Leeggelopen IJ

Het leeggelopen IJ, 2007, olieverf op paneel (25 x 100)

Eye
Eye, 2012, olieverf op linnen (40 x 275 cm), in opdracht van Stadsdeelbestuur Amsterdam Noord

containerschip
Containerschip, 2007, olieverf op linnen (50 x 200 cm)

Affiche

2009, olieverf op paneel (80 x 100 cm), In opdracht van Stadsdeel Amsterdam Noord

Sigrid-van-Essel-Atelier

Sigrid van Essel in haar atelier

Donderdagavond 27 februari 2014,  KNSM Sociëteit, Kompaszaal, Amsterdam, diner + entree leden: € 25-, introducés en niet-leden € 35,-. Zaal open om 19.00 uur, aanvang diner 20.00 uur. Reserveren/aanmelden kan per email: societeit@knsmsocieteit.nl of via het contactformulier.

Voor lezers van de Uitkrant: de avond is dus niet op woensdag 26 februari en ook niet gratis, zoals in de Uitkrant abusievelijk staat vermeld.