10-02-24-groot“Eén been optrekken en met links je wapen ondersteunen.”
Hij pakt mijn schouders en plant zijn knie in mijn rug. “Voor de terugslag.”
Ik vraag waar ik op moet richten. De leegte biedt geen doelwit. 

“Just shoot,” zegt hij. Ik haal de trekker over. Mijn trommelvliezen rafelen, ik proef zand. Sprakeloos leg ik het wapen neer. Jimmy kijkt ernstiger dan ooit. Dan zegt hij het, op de kalme toon van mijn vader die precies dezelfde woorden gebruikte toen ik op mijn zestiende voor het eerst een nacht wegbleef en pas ’s ochtends thuis kwam:

“Nu weet je het.”

Maandag 22 februari 2010 is Eva Maria Staal te gast op de maandelijkse sociëteitsavond van de KNSM Sociëteit, schrijfster van de autobiografische roman Probeer het mortuarium. Over haar leven in de keiharde wereld van de wapenhandel. Tussen voor- en hoofdgerecht zal ze het woord nemen, voorlezen uit haar werk, erover vertellen en vragen beantwoorden.

De drie gangen van het diner worden geserveerd vanaf 19.30 uur. We hebben kogelvis, blauwe bonen en granaatappels overwogen, maar uiteindelijk zijn we uitgekomen op een wat vrediger menu:

Vooraf: Kleine salade met zachte geitenkaas, tuinbonen en munt
Hoofd:
Makreelfilet met een zachte gember beurre Blanc, andijvie gratin en knapperige aardappel
Dessert:
Vanille hangop met roodfruit coulis

Terug naar overzicht Eerdere Avonden