10-05-12-grootOp woensdag 12 mei 2010  is de Brusselse kunstenaar Frederik de Wilde te gast op de KNSM Sociëteit.

In januari van dit jaar haalde Frederik de Wilde de wereldpers met zijn schilderij Hostage, vervaardigd uit het donkerste materiaal ooit door de mens gemaakt.

Het zwartste zwart.

Het schilderij bestaat uit een groot kader in gewoon zwart met daarin een kleiner vlak van zeven bij zeven centimeter, opgebouwd uit het revolutionaire zwart, dat een factor honderd zwarter is dan het zwart dat we tot nu toe kenden.

Om tot dat donkerste zwart komen bouwde De Wilde het schilderij letterlijk atoom voor atoom op. Hiertoe werkte hij samen met de afdeling nanotechnologie van de Rice University Texas, de uitvinder van het materiaal.

Waarmee hij zich plaatste in een traditie van grote kunstenaars als Kazimir Malevich, schilder van het wereldberoemde Zwarte Vierkant, Yves Klein, uitvinder van een nieuwe kleur blauw (Yves Klein Blue) en Marguerite Yourcenar, schrijfster van het literaire meesterwerk Het hermetisch zwart.

“Het licht heeft een ticket om naar binnen te gaan, maar niet naar buiten.”

De deuren van de Kompaszaal zijn open vanaf 19.00 uur, de drie gangen van het diner worden zoals gewoonlijk geserveerd om ongeveer 20.00 uur.

Vooraf: Soep van waterkers
Hoofd: Dorade filet met salsa verde, oven aardappeltjes en gegrilde groene asperges
Dessert: Vanille hangop met bastogne knisper en rood fruit coulis

Op woensdag 12 mei 2010 hebben we de revolutie in huis. Kom en aanschouw een nanotechnologisch wonder!

Terug naar overzicht Eerdere Avonden