11-05-30-groot“Make no little plans; they have no magic to stir men’s blood.” (Daniel Burnham)

De KNSM Sociëteit heeft het genoegen u uit te nodigen voor een avond met stedenbouwkundige Ton Schaap, op maandag 30 mei 2011 in de Kompaszaal. Met lopend buffet, film, lezing, en in de hoofdrol: het wereldberoemde Oostelijk Havengebied. Liefhebbers van grootse plannen, architectuur, het Oostelijk Havengebied, van Amsterdam, van lekker eten, drinken en praten: komt allen!

In 1983 kwam de jonge en nog onbekende stedenbouwkundige Ton Schaap vanuit Deventer naar Amsterdam om er te werken voor de Dienst Ruimtelijke Ordening. In die jaren zat de roemruchte dienst met een enorme kater: de Bijlmer, toen al spottend de Titanic van de Nederlandse stedenbouw genoemd. Ton Schaap ging er wonen: “Je voelde aan alles dat het mis zou gaan. Het schip maakte al water.”

Vier jaar later, in 1987, kreeg hij van de gemeente de opdracht om – samen met zeven collega’s – woningbouwplannen te ontwikkelen voor het Oostelijk Havengebied, de voormalige, toendertijd totaal verloederde zeehaven van Amsterdam.

Nooit meer een Bijlmer was het devies, en dus bepaalden ze dat de pieren moesten worden bebouwd met klassieke stedenbouw (straten, kades, pleinen, bruggen), dat karakteristieke elementen (pakhuizen, het Lloydhotel) moesten worden gehandhaafd en dat het water niet mocht worden gedempt om er parken van te maken: “Destijds, eind jaren tachtig, fietsten we bijna elke dag naar dat gebied en zo ontdekten we dat je midden op de eilanden het water niet kon zien. De zichtlijn van het oog naar de rand van de kade raakte het water niet. Er lag allerlei rommel op die eilanden, stapels kratten, kolen en weet ik veel wat. Als je op zo’n berg kolen of zo’n stapel kratten klom, dan zag je het water opeens wel. Dat heeft ertoe geleid dat het KNSM-eiland, het Java-eiland en Sporenburg in het midden ongeveer anderhalve meter zijn opgehoogd.”

Twintig jaar zijn ze ermee bezig geweest en in die tijd groeide Ton Schaap uit tot de grote man van het inmiddels wereldberoemde Oostelijk Havengebied. Hij was overal bij, coördineerde, corrigeerde, had de supervisie over de inrichting van de openbare ruimte en ontwierp eigenhandig het plan voor De Rietlanden – “een gestileerd ongeluk”. Toen het allemaal af was ging hij er wonen.

Op maandagavond 30 mei 2011 is hij, zoals gezegd, te gast op de KNSM Sociëteit om over zijn levenswerk te vertellen.

Op het menu (lopend buffet!):

Voorgerechten:

– Salade van wilde spinazie met zoete walnoten en geitenkaas
– Gegrilde tomaten met ansjovis en pecorino
– Gegrilde courgettes en aubergines  met olijven in olijfolie
– Tapenade met brood

Hoofdgerechten:

– Agnelo Spezato (lamsvlees gestoofd in witte wijn)
– Zeebaars filet in blanke kappersaus
– Vegetarische lasagne met kastanje champignons

Bij de gerechten:

– Rozemarijn aardappeltjes uit de oven
– Seizoensgroenten

Nagerechten:

– Vast dessert van: citroentaart, baklava en vanille hangop.

Terug naar overzicht Eerdere Avonden