Binnenkort: vertoning documentaire Melk, Mest en Natuur van Remy Vlek

De Amsterdamse documentairemaker Remy Vlek komt zijn documentaire Melk Mest en Natuur vertonen en is ook bereid vragen van de aanwezigen hierover te beantwoorden. Als Amsterdammers kijken we vaak op een bepaalde manier naar boeren. Zij verpesten het milieu, zij zorgen voor dierenleed en stoten enorme hoeveelheden stikstof uit. De werkelijkheid van een gewone boer in Friesland blijkt wat genuanceerder in elkaar te zitten.
De film is een persoonlijk portret van een sympathieke en eerlijke familie, die de dilemma’s van melkproductie, stikstofbeleid en natuurbeheer in de praktijk laat zien. Piet Visser heeft het familiebedrijf overgenomen van zijn vader, die overleed toen hij 17 was. Hij runt het bedrijf met vrouw Dieuwke en zoon Anne Pieter. De boeren werken hard  van 6.00 tot 9.00 uur ’s avonds, en krijgen een lage melkprijs van de coöperatie, die alle melk verwerkt tot Uniekaas voor de wereldmarkt.
Het bedrijf is een typische middelgrote Friese melkveehouderij met 120 koeien en 90 hectare land, waarop ze gemakkelijk hun mest kwijt kunnen. Het jongvee graast op natuurgebieden langs de Friese meren, waar kruidenrijk gras groeit. Kan deze boerderij, die net geïnvesteerd heeft in een grotere ligboxstal mee in de transitie van het boerenbedrijf naar meer duurzaamheid en hoe gaat dat dan precies?
Regisseur Remy Vlek  was een jaar te gast op de boerderij en kon zo van dichtbij het dagelijks leven filmen. Het leven op de boerderij langs de seizoenen, met als hoogtepunt het binnenhalen van het hooi op de warmste dag van het jaar waar familie en landarbeiders samen aan meewerken.
Remy Vlek maakte tot nu toe meer dan dertig documentaires, onder meer Van wie is het IJ, 60 jaar Slotermeer, De Erfenis van Van Eesteren  Dorp in de stad – 100 jaar Tuindorp Oostzaan, Hi there, Sean Bergin 1948-2012, Opnieuw geboren worden (over een Syrisch gezin), Radikaal en rechtlijnig: Arie Groenevelt en de jaren zeventig.
 
Wees van harte welkom!
 
Inloop en ontvangst: vanaf 18:30 uur
Aanvang diner: 19:00 uur
Prijs diner: €notk
Entree introducés: €5,-
We zien ernaar uit om jullie te verwelkomen op onze vertrouwde locatie, De Kompaszaal.

 

Hartelijke groet,
Annemarie, Thijs, Katinka, Hendrik, Jeroen