OdessaDwars door Oekraïne stroomt de rivier de Dnjepr. De rivier verdeelt het land in een oostelijk (Russisch), en een westelijk (Europees) gedeelte. In het afgelopen jaar hebben we kunnen vaststellen dat de rivier de Dnjepr beter ergens anders had kunnen stromen. Wat een onruststoker! Maar ze stroomt nu eenmaal dwars door Oekraïne en het heeft geen enkele zin om daarover te gaan jammeren of ertegen te protesteren.

Eeuwenlang was het gebied ten oosten van de Dnjepr onderdeel van Rusland en het gebied ten westen van de Dnjepr onderdeel van het k.u.k. (kaiserliche und konigliche) Habsburgse Rijk. Stalin weigerde om de almacht van de Dnjepr te accepteren en lijfde tussen 1922 en 1939 heel Oekraïne in bij de Sovjet Unie. Stalin had wel vaker ruzie met rivieren. En de rivieren sidderden. In 1991 werd Oekraïne onafhankelijk, maar de rivier de Dnjepr bleef waar zij was, met alle heibel vandien.

De door schrijvers en dichters veelbezongen stad Odessa ligt ten westen van de Dnjepr, in het Europese deel van Oekraïne, maar iedereen spreekt er Russisch.

In onze uitnodiging voor de komende Russische avond stond aanvankelijk: “(…) En een van haar [Ruslands] duizenden steden heet Odessa… Ach!” Maar dat hebben we, gezien de gevoeligheid van de kwestie, toch maar veranderd in: “(…) En haar steden heten Omsk, Irkoetsk, Petersburg… Ach!”

Zo zie je maar, wat een bemoeial de wereldgeschiedenis is. Ze bemoeit zich zelfs met de kleine KNSM Sociëteit.

Peter Bekkers