bungehuisHet Amsterdamse Bungehuis was een tijdje bezet door studenten, onder andere uit protest tegen de verkoop van het gebouw aan het Amsterdamse vastgoedbedrijf Aedes Real Estate, dat op haar website schrijft: “Elk gebouw heeft een ziel, wij vinden hem.”

Het Bungehuis, gebouwd in de jaren dertig van de vorige eeuw, is een prachtig, statig gebouw achter de Dam. Graniet, kalksteen, brons, chroom, messing, melkglas, tropisch hout – dat zijn zo’n beetje de materialen waaruit het is opgetrokken. Oorspronkelijk was het een handelshuis. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw hoort het Bungehuis bij de Universiteit van Amsterdam.

Ik heb er nog gestudeerd. Alles was er groen, groenig. Net een matig onderhouden aquarium. Ik herinner me speciaal de liften die je omhoog tilden… trokken… duwden… rommelden. Zuchtend, schurend, piepend, krakend ging het tegen de zwaartekracht in, hemelwaarts. Je kwam boven, dat was het voornaamste.

Aedes Real Estate gaat het Bungehuis verhuren aan de besloten club Soho House, een Londonse sociëteit. Opgericht in 1995 en wereldwijd tot een succes gemaakt door de “flamboyante ondernemer” Peter Jones.

Decennialang waren er drie sociëteiten in Amsterdam: De Kring, Arti & Amicitiae en de Koninklijke Groote Industrieele Club. Nu, met de nieuwe KNSM Sociëteit aan het IJ (sinds 2009) en het toekomstige Soho House zijn er opeens vijf. Is de sociëteit terug van weggeweest? In Londen zijn er meer dan honderd. We wensen Soho hoe dan ook veel succes!

Peter Bekkers

(Afbeelding:  Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)