tao knsm sociëteitExpositie, lezing, diner en Yiquan workshop door kunstenaar Van Breest Smallenburg

“Een kleine beweging is beter dan een grote, geen beweging is beter dan een kleine” – Wang Xiangzhai (1885-1963)

Beeldend kunstenaar en specialist in de Yiquan-krijgskunst van Breest Smallenburg verbleef een half jaar in China. Eerst werkte ze als artist in residence in de warme, zuidelijke stad Xiamen. Daarna trok ze naar de hoofdstad Beijing, waar ze twee maanden lang intensief trainde bij verschillende Chinese Yiquan-meesters.

Ook leefde ze samen met vijfendertig Chinese leerlingen op een zogenaamde Wushu-school, waar ook Yiquan beoefend wordt. Het krekelachtige gezoem van de cicades begeleidde haar bij de meditatieve staan als een boom-trainingen (Zhan Zhuang) op de binnenplaats van de school. Twee maal daags zeventig minuten stilstaan in een en dezelfde houding, als een boom: “Heel bijzonder en heel intens.”

Tijdens deze avond vertelt van Breest Smallenburg over het verband tussen krijgskunst en beeldende kunst. We maken kennis met Yiquan en trekken door het gebouw van Loods6 om haar video-installaties en foto’s te bekijken in de Bagagehal en bij de SBK. Een avond over krijg en beeld op taoïstische grondslag bij de KNSM Sociëteit!

 

chinese muur vanbreestsmallenburg