Affiche Davay GAl sinds de KNSM Sociëteit bestaat, nu bijna zes jaar, verspreiden we voorafgaand aan elke avond affiches door de hele stad. Een paar jaar geleden kon je nog overal affiches opplakken: in kroegen, restaurants, boekhandels, feesttenten zoals De Balie en noem het maar op. Wanden met dikke lagen over elkaar heen geplakte affiches – een hele archeologie van het hoofdstedelijk feestgedruis – waar we gewoon de onze overheen mochten plakken: Ga  je gang, zoek maar een plekje”. Meestal was er een paar dagen later alweer een ander affiche over het onze heen geplakt.

Maar het wordt steeds moeilijker om een affiche zomaar even ergens op te plakken. Er is namelijk in de tussentijd een soort affichemaffia opgestaan die steeds meer greep krijgt op de levendige Amsterdamse afficheplakkerij. Steeds vaker krijgen we te horen: “Nee hoor, dat mag niet zomaar, dat moet via de affichemaffia.” Zo noemen ze het gek genoeg allemaal zelf ook.

Maar weigeren kan ook anders. Voor de komende Russische avond – komt allen! – wilden we graag een affiche ophangen in een fameuze boekhandel met een uitgebreide Russische afdeling. De boekhandelaar, die heel oud is geworden en hartverscheurend krom loopt (aan de arm van zijn vrouw), riep op windkracht elf: “Ik heb er geen tijd voor!” Na enig aandringen en het tonen van het affiche riep hij nogmaals, zo mogelijk nog luider dan de eerste keer: “Weet u, ik heb er gewoon geen tijd voor!”

Peter Bekkers