nieuwjaarsborrel-2015Maar liefst dertig dagen na dato heeft de KNSM Sociëteit afgelopen vrijdagavond, 30 januari, op feestelijke wijze het nieuwe jaar ingeluid. Er waren rond de honderd gasten, waarvan er – toegegeven – zeventig niet precies voor de KNSM Sociëteit kwamen, maar voor de Big Band die tegelijkertijd huishield in de Kompaszaal.

Niettemin was het de best bezochte en meest geslaagde borrel uit de geschiedenis van de sociëteit. De sfeer was goed, om niet te zeggen uitgelaten.

“Op de ontdekking van Antarctica!” proostte iemand. Inderdaad is het continent ontdekt op een dertigste januari, namelijk op 30 januari 1820. “Op de regenachtigste dag van de vorige eeuw!” riep een ander. Ook die dag viel inderdaad op een dertigste januari, en wel op 30 januari 1960. Een derde riep: “Op de verbanning van Leon Trotski uit de Sovjet Unie!” – maar die zat er goed naast, want dat was een dag later, namelijk op 31 januari (1929).

Er waren fikse meningsverschillen over allerhande kwesties, maar een en ander verliep zonder opstootjes, en wat het ene oor in ging, ging het andere oor weer uit, zoals het hoort. Om met Catharina de Grote te spreken (uit haar regels voor bezoekers van de Hermitage): “All disputes must stay behind closed doors; and what goes in one ear should go out the other before departing through the doors.”

En zo kwamen we vanzelf in Russische sferen, wat wel heel toepasselijk was; onze volgende avond, op 19 februari, is immers een Russische avond (русский вечер, op z’n Russisch).

Peter Bekkers