Van animatie en reanimatie

rean-diner-3-700Het Groot Reanimatie Diner, op 22 september 2016 gehouden ten behoeve van de onvermijdelijke voortgang van de KNSM Sociëteit, opende met een triest bericht. Jaap Westerhuijs, gewaardeerd en betrokken lid van de soos, is ons onlangs na een kort ziekbed ontvallen. Guido Frankfurther vertelt over hem en zijn leven en vraagt een minuut stilte om hem te gedenken.

We lassen een pauze in om het treurige nieuws te verwerken en een glas te heffen op Jaap. Daarna nemen allen plaats aan de met kandelabers gedekte tafel, waar ons een heerlijk reanimatiediner wordt opgediend door Diederik en Co. Mede-oprichter en aanstaande oud-voorzitter Peter Bekkers memoreert de vele bijzondere avonden die de KNSM Sociëteit heeft mogen beleven: avonden over soep, glas, wodka, avonden met dichters, denkers, politici, ontdekkingsreizigers… Maar hora est: de KNSM Sociëteit bevindt zich in een overgangsfase, the 7 year itch doet zich gelden bij de huidige bestuursleden, die een minder leidende rol willen gaan spelen.

rean-diner-2-700Gelukkig hebben enkele illustere leden zich opgeworpen als Doordoeners en Doorduwers. Renée Hoogendoorn en Guido Frankfurther presenteren, compleet met flipover, een nieuwe structuur voor de soos met een bestuur nieuwe vorm, een avondencommissie, een Raad van Geweten en daaromheen een alverbindende ‘humuslaag’ waar, net als bij de Worstclub, een ieder toe behoort tenzij men zich er expliciet voor afmeldt.

Tijdens het diner wordt verder gedelibereerd over de invulling der functies, ideeën worden uitgewisseld over toekomst en mogelijke richtingen van de belangrijkste sociëteit van het KNSM-eiland. De zeepkist wordt beklommen en zoetjes aan wordt één ding duidelijk: it giet oan… Er zijn ruimschoots genoeg handen en enthousiaste leden en nieuwelingen om de sociëteit naar de next level te brengen.

rean-diner-fiml-2-700Halverwege de maaltijd krijgen we een geheime vertoning – een sneak preview – van een fraai animatiefilmpje van kunstenares Jacqueline Kooter. In ‘Genius Loci’ brengt zij een van de oude mozaïeken van Loods 6 op een prachtige manier tot leven in een melancholiek verhaal over liefde en afscheid, de eindeloze zee en de immer voortschrijdende tijd.

Ja, de tijd schrijdt voort, maar de KNSM Sociëteit weet haar gelukkig met regelmaat een halt toe te roepen en te dwingen een staande golf te worden… Het einde der tijden kan vele malen gevierd worden, en dat gaan we doen, met inzet van alle ledematen. Zet de volgende avond daarom alvast in je agenda: donderdag 24 november, met als thema de zee, de zee, de zee…

rean-diner-widget-700