KNSM-Soepavond-Affiche-klein

“Toen de Grande Armée van Napoleon zich terugtrok uit Rusland hielden de soldaten zich op de been met alles wat eetbaar was. Als feestmaal gold een soep van paardenbloed, gesmolten sneeuw, meel en voor de smaak een handje buskruit.”

23 januari 2014: Soep! Een avond gewijd aan soep, in de breedste zin van het begrip. Met onder meer de eerste Amsterdamse IJ- en Grachtenvissoep ooit gemaakt en diverse gastronomische en gastrosofische tafellezingen – over soep, de bron des levens. Het menu van de avond is:

– Amuse van wortelsoep
– Thaise zoete aardappelsoep
– Kippensoep met matseballen (Asjkenazische penicilline)
– KNSM Vissoep (Amsterdamse grachten- en IJsoep)
– Amandelsoep met ananas en citrusvruchten

Illustere gastsprekers zijn Anya van de Wetering, die de Soepkalender samenstelde, Jonah Freud, culinair journalist en eigenaar van De Kookboekhandel, en Erik Nieuwenhuis, woordsoepkunstenaar (“Een mens leeft niet bij brood alleen”). Als we het tij mee hebben, komen ook de metafysische en historische aspecten van soep aan bod. Warme, dampende soepen tegen de guurheid van januari. Een avond over de wijsheid van de buik. Of zoals de Nepschildpad het verwoordde in Alice in Wonderland:

‘Prachtige Soep, zo graag gezien
In een hete soepterrine!
Wie snelt niet toe op deze roep?
Soep van de avond, prachtige Soep!
Pra-hachtige Soe-hoep!

Soe-hoep van de aaa-ha-havond!
Prachtige, prachtige Soep!

Prachtige Soep! Wie wil er nou vis,
Wild, of wat er verder is?
Wie geeft niet graag zijn laatste cent
voor een lepel vol prachtige Soep?
Pra-hachtige Soe-hoep!
Soe-hoep van de aaa-ha-havond!
Prachtige, prachtige soep!’

Donderdagavond 23 januari 2014: Soep! KNSM Sociëteit, Kompaszaal, Amsterdam, diner + entree leden: € 25, introducés en niet-leden € 30. Zaal open om 19.00 uur, aanvang diner 20.00 uur.

Terug naar overzicht Eerdere Avonden