KNSM-Affiche-Gluten-Klein19 december 2013:  Geloof, gluten en liefde

Aan de vooravond van kerstmis: Geloof, Gluten & Liefde op de KNSM Sociëteit. Donderdag 19 december 2013: ex-priester en schrijver Stefan van Dierendonck.

Een zeer smakelijk glutenvrij kerstdiner met hert, spruitjes, kastanjes, cranberries en het waargebeurde verhaal van de worsteling van een jonge, bevlogen priester met God, geloof, gluten en vrouwen. Een ontroerende omgekeerde bekering. Wees van harte welkom.

Kompaszaal, Amsterdam. Donderdag 19 december 2013.  € 25,- + €7,50,- (diner + entree). Aanvang half acht. Aanmelden kan per kerende mail. Ook niet-leden zijn als altijd meer dan welkom.

Stefan van Dierendonck was de jongste en misschien wel de meest gedreven priester van Nederland. Recht in de leer en sterk van geest, maar met een zwakte van het vlees die het uiteindelijk won van de moederkerk: een zware glutenallergie.

“God wil dat er gluten in de hostie zitten,” zei de kerkleiding, toen hij vroeg om glutenvrije hosties. De hostie afwijzen is Christus afwijzen. Dus maakte hij elke dag zijn darmen kapot met de hostie, het lichaam van Christus: “Hij sloot zijn ogen en plaatste de glutenbom in zijn mond.”

Hij werd zwakker en zieker: “Ik was bereid om alles op te geven voor het priesterschap. En toen ik alles had verloren, zelfs mijn bewustzijn, toen kwam het besef: tot hier en niet verder.”

Op dat moment kwam hij, in Rome, een vrouw tegen. Een vurige Italiaanse. Hij werd verliefd: “Priesters voeren een permanent gevecht tegen hun lichaam en hun menselijkheid, maar tegen de liefde kun je niks beginnen. Ik dacht: nu ga ik alles doen wat nooit mocht.”

Einde priestercarrière, einde geloof. Van Dierendonck schreef er een veelbesproken roman over: ‘En het regende brood’.